IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия на път да промени валутния си режим

Спадът на валутните резерви с 30 на сто може да доведе до въвеждане на политика на „мръсно плаване“ на валутния курс

18:18 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия на път да промени валутния си режим

Русия може да се откаже от настоящия си валутно-курсов режим заради силния спад на валутните резерви на страната, които са намалели с 30 на сто от август насам, смятат анализаторите на MDM Bank и BNP Paribas.

Към момента рублата се търгува в ограничен коридор спрямо кошница от валути, в която участват еврото и долара. Този режим е въведен през 2005 година, но подкрепата за него намалява заради спада на валутните резерви. От август насам те са намалели с близо 30 на сто, като по-голямата част са използвани от централната банка за предпазване на рублата от рязка обезценка.

Според Николай Кашчеев от MDM валутата ще бъде оставена да се търгува свободно, като централната банка ще запази правото си да интервенира на пазара в случай на необходимост. Обикновено това се прави за предотвратяване на шокове за икономиката от резки движения на валутите, а в теорията този тип механизъм се нарича „мръсно плаване“.

„Мръсното плаване изглежда като търговия на свободен пазар, но централната банка притежава значителен контрол“, казва Кашчеев, цитиран от Bloomberg. Специалистът предвижда обезценяване на рублата с 5,9 на сто ако централната банка направи смяната още тази седмица. „Девалвацията е по-приемливо решение, защото това, което се прави в момента струва много от валутните резерви“.

Рублата е поевтиняла с 29 на сто спрямо долара от август насам, след като срива в цената на петрола и войната в Грузия изправиха страната пред най-тежката финансова криза от 1998 година насам.

Аргументи по посока на смяна на режима дава и новината, че на 19 януари руската централна банка е продала рекордните 11 млрд. долара в опит да спре поевтиняването на рублата. Днес пък коридорът за движение на валутния курс беше разширен за 19-ти път от 11 ноември насам.

От началото на годината рублата се е обезценила с около 11 на сто. Спрямо доларът днес курсът беше 32,9673 рубли за долар, а по отношение на еврото руската валута се разменяше за 42,5978 рубли за едно евро. 

Централната банка позволи на рублата да поевтинява средно с по 2 на сто за осемте работни за институцията дни от началото на годината. Това е значително над позволената обезценка от по около 1 на сто през ноември и декември, когато коридорите на движение са били увеличавано средно по два пъти на седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още