IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутите на Русия и Украйна поскъпнаха след пускането на газа

Разрешаването на газовата криза доведе до стабилизиране на рублата след четири поредни отстъпления срещу еврото

13:18 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Валутите на Русия и Украйна поскъпнаха след пускането на газа

Пускането на руския газ към Европа и разрешаването на продължилите близо две седмици спорове между Русия и Украйна се отрази благоприятно на валутите на двете страни. Руската рубла и украинската гривна повишиха стойността си веднага след възстановяването на доставките.

По този начин рублата прекъсна продължилото четири последователни дни понижение спрямо еврото. Поскъпването на руската валута възлезе на 0,5 на сто до 43,4059 рубли за евро в 12:15 часа българско време.

В началото на днешната търговия обаче ситуацията изглеждаше по различен начин, след като централната банка на Русия направи опит да девалвира валутата за пети пореден ден, разширявайки максимално допустимите граници за движението й.

Украинската гривна също се възползва от ситуацията и поскъпна с 2,8 на сто до 7,85 гривни за долар, което е най-високото й ниво от 12 януари насам, съобщава Bloomberg.

Както е известно, от днес доставките на газ за Европа през Украйна са подновени, след като руската компания Газпром и украинската Нафтогаз подписаха споразумение за пренос и доставки на газ за срок от десет години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още