IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата продължава да нанася удари по Япония

Индустриалното производство в страната е отбелязало рекорден в историята спад от 8,5 на сто през ноември

10:00 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата продължава да нанася удари по Япония

Глобалната финансова и икономическа криза продължава да нанася сериозни удари по японската икономика. След поредицата новини за съкращения и спиране на производството от страна на водещи компании от Страната на изгряващото слънце, днес стана ясно, че индустриалното производство е отбелязало остър спад.

Статистическите служби отчитат спад на производството от 8,5 на сто през ноември на месечна база, което не се е случвало никога от старта на изчисляването на подобна статистика, който е бил през 1953 година. На годишна база индустриалното производство е паднало с впечатляващите 16,6 на сто.

Основна причина за слабите данни са множеството затворени предприятия, чиято дейност е била засегната от кризата. Голяма част от японските фирми са преминали в съкратен режим на работа или прибягват до временно спиране на производството, тъй като имат нереализирана продукция или липса на поръчки, пише ВВС.

Мрачната ситуация се допълва от данните за машинните поръчки от миналата седмица, които също показаха рекорден спад. Считаният за водещ индикатор за пътя на развитие на икономиката се понижи с цели 16 на сто.

Новата седмица започна с подновяване на поскъпването на японската йена. След като през нощта валутата поевтиня до 91,23 йени за долар, тази сутрин кросът се търгува на ниво от 90,44 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още