IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рублата с най-силен спад за последните 10 години

След шест поредни понижения руската валута изгуби 5,5 на сто от стойността си срещу долара

15:07 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рублата с най-силен спад за последните 10 години

Руската рубла отбеляза поредното си поевтиняване днес, в резултат на което е на път да регистрира най-слабото си седмично представяне срещу американския долар. През настоящата седмица рублата изгуби 5,5 на сто от стойността си, което е най-големият спад от март 1999 година досега.

Днес рублата падна до ниво 32,6675 рубли за долар, което е най-ниското ниво от началото на 1998 година. Тогава Русия наложи мораториум върху външния си дълг на стойност 40 млрд. долара, припомня Bloomberg.

Централната банка позволи на валутата да се движи в по-голям от определения коридор за пети от последните шест дни, което позволи обезценката на рублата. Това е двойно по-бърз темп на кампанията по понижаване на валутния курс от този, наблюдаван през последните два месеца на миналата година.

По думите на премиера на страната Владимир Путин, централната банка трябва да използва валутните си резерви, за да предотврати остра обезценка на рублата. Това обаче не успява да държи руската валута стабилна и тя непрекъснато поевтинява.

Само през настоящата седмица по данни на Trust Investment Bank са пресушени 25 млрд. долара от валутните резерви на Русия. От август насам резервите на страната са се сринали с 29 на сто до 426,5 млрд. долара. За същия период рублата се е обезценила с 28 на сто спрямо долара и с 15 на сто спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още