IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ отчете първа дефлация на производствените цени от 2001 година

На годишна база е отбелязан спад в цените на производител от 0,9 на сто заради срива в цените на суровините

16:05 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ отчете първа дефлация на производствените цени от 2001 година

Производствените цени в САЩ бележат първи годишен спад за последните седем години. Той възлиза на 0,9 на сто и идва след поредния месец на понижение в цените на основните суровини.

Публикуваните днес от Министерство на труда данни показват, че през последния месец на миналата година е отчетен спад от 1,9 на сто на цените на ниво производител спрямо предходния месец. Ако обаче от индекса бъдат премахнати волатилните стокови групи като храни и горива, то се наблюдава ръст от 0,2 на сто.

Производствената инфлация в най-голямата икономика бележи първото си понижение за последните седем години, като основна заслуга за това има сривът в цената на петрола и металите. При изваждането на горивата и храните от статистиката, данните показват ръст на цените от 4,3 на сто. Това от своя страна пък е най-голямото повишение за последните 20 години.

Днес в САЩ бяха разпространени и данните за първоначалната безработица. През последната седмица тя се е увеличила с още 54 хил. души, като общият брой подадени молби за помощ при безработица възлиза на 524 хил. души.

Днес на валутните пазари доларът остана стабилен, но след публикуването на данните зелените пари отстъпиха срещу еврото. От ниво 1,3660 EUR/USD доларът отстъпва до 1,3109 EUR/USD в 16:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още