IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ не изненада – понижи лихвата до 2 на сто

Решението на институцията беше очаквано, лихвеният процент в еврозоната остава сред най-високите от развитите държави

15:09 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ не изненада – понижи лихвата до 2 на сто

Европейската централна банка реши да не поднася изненада на валутните пазари и предприе очаквана редукция на лихвения процент с половин пункт. Актуалната ставка след днешното заседание на институцията е 2,0 на сто.

Днешното понижение идва в продължение на кампанията по водене на по-либерална монетарна политика, в резултат на която от октомври насам лихвеният процент беше смъкнат с 2,25 процентни пункта.

Повод за по-агресивни действия от страна на ръководителите на институцията не дадоха дори днешните данни за инфлацията в еврозоната през декември, които показаха най-нисък темп на поскъпване на живота за последните 26 месеца.

В 15:00 часа едно евро се разменя за 1,3166 долара на валутните пазари, като след решението на ЕЦБ не се наблюдават резки движения. Погледите на трейдърите са насочени към започващата в 15:30 часа пресконференция на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още