IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната пада отново, отдалечава се от таргета на ЕЦБ

Поскъпването на живота е най-ниско за последните 26 месеца благодарение на срива в цената на енергийните ресурси

13:13 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната пада отново, отдалечава се от таргета на ЕЦБ

Индексът на потребителските цени в еврозоната е отбелязал нов спад през декември, което е довело до забавяне на поскъпването на живота до най-нисък темп за последните 26 месеца, става ясно от публикуваните днес данни на Евростат.

Инфлацията в еврозоната, в рамките на която до края на 2008 година попадаха 15 държави, възлиза на 1,6 на сто през декември. Месец по-рано нейната стойност беше 2,1 на сто на годишна база.

Сред основните причини за спада в темпа на инфлация е силното поевтиняване на енергийните ресурси, които са поевтинели с 3,7 на сто като група през месеца.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат волатилните стокови групи на горивата и храните, също е запавил темпа си на растеж от 1,9 на сто през ноември до 1,8 на сто през последния месец на миналата година.

Днешните данни отварят вратата за по-значително понижение на лихвения процент в еврозоната от страна на ЕЦБ. Институцията трябва да обяви нивото на основната лихва в 14:45 часа българско време, като предварителните прогнози са за редукция с половин пункт до 2,0 на сто.

Малко повече от час и половина преди обявяването на решението еврото се разменя спрямо долара по курс 1,3160 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още