IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на германската икономика е паднал наполовина през 2008 г.

Глобалната икономическа криза е довела до растеж от едва 1,3 на сто, което е под очакванията на специалистите

11:24 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на германската икономика е паднал наполовина през 2008 г.

Финансовата и икономическа криза сложи отпечатъка си върху една от най-големите икономики в света – Германия. Считаната до днес за номер 3 в света по обем на брутния вътрешен продукт държава е отчела разочароващо нисък растеж през 2008 година, показват официалните статистически данни.

Икономиката на Германия е нараснала с 1,3 на сто през кризисната 2008 година, след като за 2007 година е бил отчетен почти двойно по-голям растеж – 2,5 на сто, съобщават от Офиса за федерална статистика във Франкфурт. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за забавяне на ръста до 1,4 на сто.

От разпространените данни става ясно още, че в най-силната икономика на еврозоната е отчетен бюджетен дефицит в размер на 0,1 на сто от БВП. Основна причина за това са значителните средства, заделени за спасителните планове за банковата система и индустрията в страната.

Инвестициите на компаниите в заводи и оборудване са нараснали с 5,3 на сто през 2008 година спрямо предходните 12 месеца. Разходите за строителство са се увеличили с 2,7 на сто, износът е нараснал с 3,8 на сто, а вносът – с 5,2 на сто. Негативните новини обаче идват от потребителските разходи, които са отбелязали спад.

Проблемите на водещата европейска икономика дадоха нова сила на очакванията за нова агресивна редукция на лихвения процент в еврозоната. Утре ще се проведе първото за годината заседание на ръководителите на ЕЦБ, като прогнозите са за понижение на лихвата с поне 0,5 процентни пункта до 2 на сто.

След публикуването на данните еврото отстъпи с близо 100 пипса срещу американския долар, като от 1,3314 EUR/USD единната валута падна до 1,3219 долара за евро в рамките на едва половин час.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още