IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скандинавските валути привличат водещи валутни дилъри

Шведските и норвежките парични единици понасят сериозни понижения, но някои анализатори смятат, че те са в добра позиция за отскок

12:00 | 12.01.09 г.
Скандинавските валути привличат водещи валутни дилъри

Най-големите валутни дилъри в света бързат да купуват шведски и норвежки крони, след като скандинавските валути отслабнаха дори повече от някои от най-засегнатите валути на развиващите се пазари, пише Bloomberg. 

Излишикът по текущата сметка и прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), че скандинавските икономики ще избегнат най-лошото от световната рецесия, направиха техните валути най-предпочитаните от Goldman Sachs Group за 2009 г. От Deutsche Bank коментираха преди седмица, че двете валути са в добра позиция за отскок.

„Ясно е, че скандинавските валути отслабнаха сериозно миналата година“, казва анализатор от Goldman Sachs. „Тези икономики ще се представят по-добре от еврозоната и с подобрението на пазарните условия някои от тези разлики ще бъдат обърнати.“

Норвежката крона се понижи с 22% спрямо долара миналата година заради спада на цената в петрола, който формира най-голямата част от норвежкия износ. Обезценяването на шведската крона е било 17%.

Пониженията надминават дори тези в някои от най-сериозно засегнатите развиваващи се страни. Аржентинското песо загуби 8,8 на сто в условията на национализация на частните пенсионни фондове, за да се подкрепят финансите на страната. Тайландският бат пък отчете спад от 14%, докато в страната се разгаряха антиправителствени демонстрации, блокиращи главното летище в страната и четирикратна смяна на премиера.

Норвежката крона отслабна с 1,3% през изминалата седмица до 7.0300 крони за долар, докато шведската крона отстъпи с 1,5% до 7.9711 за долар. От Goldman Sachs очакват паричната единица на Норвегия да се търгува при курс 5,52 за долар до края на годината, а шведската при 6,55 за долар.

Излишъкът по текущата сметка на Норвегия ще достигне 13,3% от брутния вътрешен продукт през 2009 г. Това ще е най-високото ниво, достигано някога в развитите страни, смятат от ОИСР. Излишъкът в Швеция ще е 6,5% от икономиката и ще е четвъртият най-голям сред 30-те страни-членки на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още