IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свалиха лихвата в Южна Корея рекордно ниско

Централната банка понижи лихвения процент с половин пункт до 2,5 на сто в поредния си опит за борба с кризата

14:12 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Свалиха лихвата в Южна Корея рекордно ниско

Централната банка на Южна Корея взе решение за понижение на лихвения процент с половин пункт до ниво от 2,5 на сто. Това е рекордно ниска стойност от началото на самостоятелното функциониране на институцията и използването на лихвения процент като инструмент за влияние върху валутния курс, пише ВВС.

В мотивите за решението е отправено предупреждение, че икономичската активност „се забавя с остър темп“. Според президента на страната пък Южна Корея може и да не успее да достигне заложения като цел за миналата година икономически ръст от 3 на сто.

Понижението на лихвения пороцент е пето за последните три месеца. До момента редукцията възлиза на 2,75 процентни пункта, а властите дават сигнали, че кампанията може и да продължи.

Поредната жертва на кризата в страната стана петият по големина автомобилен производител Ssangyong Motor, който потърси защита от фалит от страна на държавата днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още