IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни разочарования за икономиката на еврозоната

Безработицата расте, бизнес климатът се влошава драстично, а Трише загатна за ново понижение на лихвата

13:45 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силни разочарования за икономиката на еврозоната

Днешният ден поднесе поредната порция разочарования за състоянието на икономиката на еврозоната. Официалните данни на Евростат показаха, че безработицата се увеличава до двугодишен връх, докато бизнес климатът се влошава рекордно.

По-рано днес пък президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише загатна за ново понижение на лихвения процент, заявявайки, че икономическата картина се е влошила значително.

Индексът на доверието на бизнеса и потребителите в еврозоната е паднал до 67,1 пункта през декември, след като месец по-рано е бил 74,9 пункта, съобщават от Европейската комисия. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за доста по-добър резултат от 71,8 пункта.

В същото време бизнес климатът се влошава с повече от пункт и от -2,14 през ноември през последния месец на 2008 година е паднал на -3,17 пункта. Доверието сред потребителите се смъква от -25 на -30 пункта, а това на индустрията – от минус 25 на минус 33 пункта.

През последния месец на миналата година нивото на безработица в еврозоната е отбелязало ръст с 0,1 процентни пункта и е достигнало 7,8 пункта. Такава стойност на показателя не е регистрирана през последните две години. Първата рецесия в десетгодишната история на еврозоната кара компаниите да освобождават все повече служители, което вещае нови проблеми за пазара на труда.

Цялата тази съвкупност от негативни резултати прави вероятно ново понижение на лихвения процент в еврозоната. Следващото заседание на ръководителите на ЕЦБ е на 15 януари, като към този момент се очаква редукция с половин пункт до 2,0 на сто.

Сила на тези прогнози даде и изказване на президентът на ЕЦБ днес, като по време на пресконференция той заяви, че икономическата ситуация става все по-тежка и могат да се очакват нови трудности, предава Bloomberg.

Днес еврото губи от стойността си срещу долара и от 1,3644 EUR/USD вчера отстъпва до 1,3577 EUR/USD в 13:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още