IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските власти отричат намерения за печатане на пари

Очакванията са днес лихвеният процент да бъде смъкнат на най-ниското си ниво от създаването на АЦБ през 1694 година

11:13 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските власти отричат намерения за печатане на пари

Британското правителство отрече твърденията на пресата на Острова, че се обмисля печатането на пари като средство за преодоляване на кредитната криза в страната. Според източници от финансовото министерство подобни планове не стоят на дневен ред, съобщава ВВС.

През последните седмици в британската преса се появиха множество твърдения, че властите планират понижение на лихвения процент в близост до нулата, каквато е в момента ситуацията в САЩ и Япония, след което щяло да започне печатането на банкноти за стимулиране на инфлацията.

Повод за разгорещяване на дискусии от този род дава днешната среща на ръководителите на Английската централна банка, които имат редовно заседание за определяне на лихвения процент на Острова. Към момента неговата стойност е 2 на сто, а прогнозите на анализаторите са за редукция с половин пункт до 1,5 на сто.

Вчера се появиха и призиви за по-агресивно понижение с цял пункт, като зад тях застанаха представители на бизнеса в Англия, изпитващи трудности заради кредитната криза. От началото на годината негативните новини за веригите за продажби на дребно и различни производствени предприятия не спират, което дава известни основания, че можем да очакваме и по-решителни действия.

Ако днес лихвеният процент на Острова бъде понижен, било то и с четвърт пункт, то ще станем свидетели на исторически парадокс. По време на съществуването на АЦБ, която е създадена през далечната 1694 година, лихвата никога не е била смъквана под 2 на сто.

В интервю за FT, публикувано вчера, финансовият министър Алистър Дарлинг даде индикации, че АЦБ ще трябва да работи „ръка за ръка“ с финансовото министерство, ако иска да бъде постигнато „количествено облекчаване“ на ситуацията – или казано с други думи – печатане на пари.

Подобна стратегия по „количествено облекчаване“ е била използвана от Япония в борбата й срещу дефлацията през 90-те години на миналия век. Причината за активната борба срещу дефлационните процеси е това, че тя се счита за по-голям проблем пред икономиката от инфлацията, особено в периоди, когато лихвеният процент е в близост до нула.

Решението на АЦБ за лихвения процент ще бъде съобщено в 14:00 часа днес

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още