IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лъч надежда за потребителското доверие във Великобритания

Поевтиняването на горивата и намаляването на данъците са помогнали за леко възстановяване на доверието

12:16 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лъч надежда за потребителското доверие във Великобритания

Потребителското доверие във Великобритания се е подобрило през декември благодарение на поевтиняването на бензина и намаляването на данъците от страна на правителството, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителското доверие, изчислен на база проучване сред 2000 души между 5 и 14 декември, е нараснал до минус 33 пункта от минус 35 пункта. Въпреки че показателят все още е с 19 пункта по-нисък от миналогодишното си ниво и оптимизмът относно икономиката продължава да намалява този месец, показателят, измерващ склонността на потребителите да правят големи покупки, е нараснал с 10 пункта.

По-ниските цени на енергията и отстъпките в магазините са подкрепили продажбите на дребно през ноември, въпреки че Великобритания се бори с рецесията. Продажбите на дребно нараснаха през ноември за първи път от три месеца.

Индексът на потребителските цени забави ръста си до 4,1 на сто миналия месец, след като през септември отчете връх от 5,2 на сто.

По-рано тази седмица управителят на централната банка Мервин Кинг заяви, че инфлацията може да се забави под 1% следващата година със свиването на икономиката. Централната банка намали този месец основната лихва до най-ниското й ниво от 1951 г. насам.

Към момента британската лира се търгува на ниво от 1,4960 спрямо щатския долар, като отчете понижение от близо 1 цент за последния час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още