IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в САЩ в целеви рейндж между 0 и 0,25 на сто*

Фед ще използва всички средства, с които разполага, за да възстанови икономическия растеж, подчертават от институцията

21:44 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в САЩ в целеви рейндж между 0 и 0,25 на сто*

Федералният резерв на САЩ намали основната лихва в целеви рейндж от между нула и 0,25 на сто, съобщи Bloomberg.

От централната банка са заявили, че ще направят каквото е необходимо за облекчаване на рецесията в страната.

“Федералният резерв ще използва всички средства, с които разполага, за да допринесе за възстановяването на постоянен икономически растеж и да запази стабилността на цените”, се казва в изявлението на FOMC.

Лошите икономически условия вероятно ще доведат до задържане на лихвата на тези изключително ниски нива за известно време, подчертават от Фед. 

Деветте съкращения на лихвата през изминалите 14 месеца и отпуснатите 1,4 трлн. долара спешна помощ не успяха да обърнат отрицателната икономическа тенденция. Председателят на Фед Бен Бернанке каза, че банката може да се опита да размрази кредитните пазари, като закупи държавни облигации и други активи.

Занапред фокусът на монетарната политика ще бъде върху подкрепата за функционирането на финансовите пазари и стимулирането на икономиката чрез открити пазарни операции и други мерки, които да поддържат баланса на Фед на високо ниво, се казва още в изявлението. 

Към момента щатските индекси продължават да се търгуват на положителна територия, като ръстът на Dow Jones е 2,1 на сто до 8744,14 пункта, на Nasdaq - 2,88 на сто до 1551,78 пункта, а на S&P 500 - 2,56 на сто до 890,78 пункта.

*Информацията е актуална към 22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 16.12.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още