IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ може да направи пауза в намаляването на лихвата

Трише ще се концентрира върху това да се увери, че пониженията на лихвите се пренасят върху пазара, смятат анализатори

19:25 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ може да направи пауза в намаляването на лихвата

Европейската централна банка може да направи пауза в политиката си по намаляване на лихвите през януари, сигнализира председателят на банката Жан-Клод Трише, цитиран от Bloomberg.

„Дали имаме чувството, че има граница за намаляването на лихвите? На този етап със сигурност да”, е заявил късно снощи пред журналисти Трише, като върху публикуването на коментара му е било наложено ембарго до днес.

Тъй като банките все още не смеят да се кредитират една друга, при положение че лихвите се съкрашават с рекордни темпове, ЕЦБ е по-малко склонна от щатския Федерален резерв и Английската централна банка да се бори с кризата с още намаления на лихвите.

Очаква се на днешното си заседание Фед да понижи лихвата в САЩ до рекордно ниско ниво, а управителят на АЦБ Мервин Кинг даде индикации, че вероятно и на Острова ще продължат намаленията.

“Посланието на Трише е, ЕЦБ е предпазлива до известни степен по отношение на твърде голямото понижение на лихвите”, коментира Клаус Баадер, икономист към Merrill Lynch в Лондон. “ЕЦБ ще се съсредоточи повече върху това да се увери, че досегашните съкращения на лихвения процент са се пренесли върху пазара, така че намаление няма да има преди януари. По-късно обаче ще има още понижения на лихвата”, смята той.

От октомври досега ЕЦБ е намалила основния си лихвен процент със 175 базисни пункта до 2,5 на сто, което е най-агресивната редукция в десетгодишната история на банката. В същото време икономическите данни от Европа показват, че тя потъва във все по-дълбока рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още