IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ с най-силен спад от 1932 г. насам

Без да се отчитат сезонните фактори, спадът на цените е с 1,9 на сто за ноември, или най-силния от Голямата депресия насам

17:39 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в САЩ с най-силен спад от 1932 г. насам

Индексът на потребителските цени в САЩ отчита понижение от 1,7% през ноември, съобщиха днес от правителствената служба на страната.Отчитайки сезонните фактори спадът е най-силният от 1947 г. насам (когато за пръв път започва публикуването на статистика с отчитане на сезонността).

Без да се отчитат сезонните фактори, понижението на цените е с 1,9 на сто за ноември, или най-силното от 1932 г. до момента.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва най-волатилните компоненти като храните и горивата, остава без изменение за ноември.

Прогнозите на анализаторите бяха за по-слабо понижение на цените от 1,4% и ръст на основния индекс от 0,1 на сто на месечна база.

През ноември хранителните стоки са поскъпнали с 0,2 на сто, енергийните стоки поевтиняват със 17%, а бензинът отчита спад от 29,5%.

На годишна база индексът на потребителските цени за ноември се повишава с 1,1%, а основният индекс бележи ръст от 2%.

Данните за потребителските цени са един от индикаторите, които в най-голяма степен оказват влияние върху монетарната политика на Федералния резерв. Поради тази причина още повече се засилиха очакванията, че на днешното си заседание централните банкери на САЩ ще предприемат ново понижение на лихвите от 50 базисни пункта.

Към момента щатският долар се търгува на ниво от 1,3752 спрямо еврото, докато днес около 12 ч. българско време едно евро се разменяше за 1,3640 долара. Индексите в САЩ пък стартираха днешната борсова сесия на положителна територия, повлияни от очакванията за ново понижение на лихвите в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още