IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в еврозоната се задълбочава

Бизнес активността се забавя все повече, спадът продължава вече седми пореден месец

15:30 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в еврозоната се задълбочава

Рецесията, в която в изпаднала еврозоната, засилва силата си и през декември, което дава индикации за нови, по-дълбоки проблеми за икономиката. Същевременно с това заетостта в единното пространство се понижава, което също е негативен сигнал.

Индексът на производствената активност за еврозоната показва, че частният сектор се свива за седми пореден месец през декември. Особено силен е спадът в Германия, където производителите понасят сериозни трудности заради проблемите на експортните пазари. Въпреки това секторът на услугите в най-голямата икономика в еврозоната показва изненадващо добри признаци за развитие.

Предварителните данни за бизнес активността в еврозоната за декември показват спад на показателя от 35,6 на 34,5 пункта. В сферата на услугите понижението е по-ограничено – от 42,5 на 42,0 пункта.

Що се отнася до Германия, през декември се наблюдава остър спад на производството. Индексът на активността пада от 35,7 на 33,5 пункта. Същевременно обаче секторът на услугите се подобрява, като активността в него според индекса се е повишила до 46,4 пункта. Месец по-рано стойността на показателя беше 45,1 пункта.

Негативната картина се допълва от данните за заетостта през третото тримесечие на годината. Те показват понижение от 0,1 на сто на заетите в икономиката на еврозоната, след като за предходното тримесечие беше измерено повишение от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още