IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското правителство няма да се меси на пазара, нов спад за паунда

Лирата попадна под нови масирани атаки в началото на седмицата, след като правителството обяви, че няма намерения да интервенира за стабилизиране на курса

13:52 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Британското правителство няма да се меси на пазара, нов спад за паунда

Валутата на Великобритания попадна под нови атаки при старта на седмичната търговия, след като през уикенда стана ясно, че правителството не планира намеса на валутните пазари с цел стабилизация на лирата. Това доведе до нов натиск върху британската валута, която се доближи до рекордно ниските си нива от петък.

В коментар за плановете на правителството за следващите месеци главният секретар на финансовото министерство на Великобритания Ивет Купър даде да се разбере, че не се предвижда намеса на валутните пазари, съобщава вестник Guardian.

Според Купър правителството ще продължи да поставя нивото на инфлация като основен приоритет, а няма да се съсредоточава върху засилването на курса на паунда. Това даде пореден аргумент в ръцете на опозицията във Великобритания, която обвинява именно икономическата политика на управляващите за огромното поевтиняване на лирата.

Днес стерлингът понижи стойността си до 1,1111 евро за една лира, след като през нощта двете валути се търгуваха по 1,1184 GBP/EUR. Разпродажбите натиснаха паунда до нива, близки до историческия връх от 1,1108 евро за лира, отбелязан в петък.

Едва преди година с един паунд можеше да бъдат закупени 1,40 евро, припомня вестникът. Оттогава досега обаче икономическата ситуация се влошава все по-силно, в резултат на което валутата губи от стойността си. Анализаторите очакват картината да продължи да става все по-негативна, като според Мартин Слейни от GFT Global Markets се очаква да бъде достигнат паритет между лирата и еврото в близко бъдеще.

Утре се очаква да бъдат публикувани данни за нивото на инфлация на Острова за ноември, като специалистите прогнозират драстично забавяне спрямо измерените 4,5 на сто през октомври.

В сряда пък предстои изнасянето на данни за безработицата, а в четвъртък идва ред на индекса на продажбите на дребно. За двата показателя се очаква значително влошаване на резултатите от предходния месец, което ще даде нови аргументи на Английската централна банка да понижи лихвения процент отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още