IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство на Китай с най-нисък ръст от 9 години

Проблемите на външните пазари, които доведоха до спад в експорта, са основната причина за забавяне на ръста на производството

10:04 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство на Китай с най-нисък ръст от 9 години

Индустриалното производство в Китай забавя ръста си през ноември и темповете му падат до най-ниските си нива за последните девет години. Това предполага, че властите в страната ще прибегнат до нови мерки за насърчаване на икономиката и стимулиране на производството.

Индексът на индустриалното производство през ноември се увеличава с 5,4 на сто на годишна база, което е драстично забавяне спрямо измерените месец по-рано от статистиката 8,2 на сто. Ниският темп на растеж изненада анализаторите, които прогнозираха значително по- добри данни.

Забавянето на ръста на производството вероятно ще доведе до нови мерки от страна на държавата. Към момента в Китай се провежда най-силната серия по редукция на лихвения процент за последните 11 години, като към момента стойността му е 5,58 на сто, след като едва преди около три месеца възлизаше на 7,47 на сто.

Въпреки това се очаква през първите шест месеца на следващата година индустриалното производство на Китай да забави ръста си до 5 на сто, смятат анализаторите на RBS. Това би означавало почти двойно по-малък темп от измерения за цялата 2007 година ръст от 11,9 на сто.

След новината за забавянето на производството курсът на китайския юан се повиши спрямо долара. Преди публикуването на данните двете валути се разменяха по курс 6,8458 USD/CNY, а след това юанът достигна 6,8475 USD/CNY, предава Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още