IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство на ЕС с най-голям спад от 15 години

Проблемите от кризата се задълбочават - поръчките падат, а инвестициите се свиват

12:51 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство на ЕС с най-голям спад от 15 години

Индустриалното производство на еврозоната през октомври е отбелязало най бързия си темп на понижение за последните 15 години. Причина за това стават изострящите се проблеми от кредитната криза, които карат компаниите да свиват инвестиционната си дейност и да ограничават поръчките си.

През октомври в еврозоната е отбелязан спад на индустриалното производство в размер на 5,3 на сто на годишна база, съобщава Евростат. Подобно понижение не е отчитано от юли 1993 година досега. Данните за целия Европейски съюз показват понижение от 5 на сто за последните 12 месеца.

На месечна база спадът възлиза на 1,2 на сто както за еврозоната, така и за целия ЕС. Очакванията на анализаторите бяха далеч по-позитивни, като преобладаващите прогнози бяха за понижение от около половин процент.

В най-голямата икономика на еврозоната и ЕС – Германия, спадът на годишна база през октомври възлиза на 3,8 на сто. Пониженията в други две водещи икономики – френската и италианската, са още по-фрапиращи и възлизат съответно на 7,5 и 6,9 на сто.

Днес еврото се задържа на високи нива срещу долара, след като вчера успя да напредне значително заради новите разочарования на американския трудов пазар и отказа на Сената да одобри спасителния план за автомобилната индустрия. Към 12:40 часа едно евро се разменя за 1,3353 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още