IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото изглежда се приготвя за „рали”

Трейдърите са станали по-оптимистични за това, че стимулите за икономиката, предлагани от ЕС, ще имат положителен ефект за страните членки

14:25 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото изглежда се приготвя за „рали”

След прекарване на седмици в изграждането на база на подкрепа евро/долар изглежда се приготвя за пробив нагоре. Агресивното понижение на лихвите от ЕЦБ миналата седмица изглежда дава надежда на трейдърите, че еврозоната ще се възстанови от рецесията по-скоро от очакванията.

Трейдърите също са станали по-оптимистични за това, че стимулите за икономиката, предлагани от ЕС, ще имат положителен ефект за страните членки. Новините, че САЩ ще отпусне на трите най-големи автопроизводителя 15 млрд. долара допълнително отслаби долара.

Еврото поскъпва днес с почти 1% до 1.3142 и след като членът на борда на ЕЦБ Юрген Щарк каза, че централната банка вече няма много възможности за маневриране след последното понижение на лихвите от миналата седмица. Щарк също спомена, че по-нататъшно понижение може да бъде само на малки стъпки. Възможно е днес да станем свидетели еврото да тества съпротивата от 1.3285, която ще бъде преодоляна леко и следващата цел 1.3400.

Британският паунд започва да показва знаци за оформящо се дъно след достигането на годишно дъно. Въпреки замръзналите ипотечни пазари и отслабващата икономика трейдърите започват да вярват, че английската икономика ще се измъкне от рецесия по-скоро заради плана на Английската банка и агресивното понижение на лихвите. Швейцарският франк загубва част от натрупаните печалби и се търгува на нива от 1.1921, след като Швейцарската национална банка намали лихвите с 50 базисни пункта и изглежда ще тества подкрепата по-късно днес от 1.1840.

Днешният ден е наситен на новини от Северна Америка, като очакваме обявяването на данните от сектор търговия на САЩ и Канада. Икономистите очакват Канада да изнесе по-малък търговски излишък за октомври. Консенсусните прогнози са за 3.3 млрд. канадски долара, по-ниски от септемврийския излишък от 4.5 млрд. канадски долара. Канадският ценови индекс на имотите ще бъде важен индикатор, за да видим дали цените на имотите продължават да спадат. Цените на имотите се очаква да се понижат с 0.1%, след като предходния месец се бяха повишили с 0.1%. Ако това стане, а и стохастичният индикатор потвърждава „мечи” натиск на двойката щ.д./кан.д, цената трябва да намери подкрепа някъде над 1.2460. Ако подкрепата бъде пробита следващата цел ще бъде 1.2100.

В САЩ търговският баланс се очаква да покаже дефицит от 53 млрд. долара, повече от септември – 56.6 млрд. долара. Безработните в страната ще бъдат източник на интерес за световните пазари. Броят на първоначалните молби за помощи при безработица за седмицата, завършваща на 6 декември, се предвижда да е 525 хил., повече от предишната седмица от 509 хил. Индексът за вноса в САЩ се предвижда да спадне с 4.9% на месечна база, а на годишна с цели 2%. Четиричасовият стохастичен индикатор оформя „бичи” натиск на евро/долар. В случай на неприятни новини от САЩ възходящият тренд трябва да продължи чак до съпротивата на 1.3280.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още