IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада изненада пазарите и върна основната лихва на нива от преди 50 години

Централната банка смъкна лихвения процент с 0,75 процентни пункта в опит да предотврати разрастване на кредитната криза

17:16 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Канада изненада пазарите и върна основната лихва на нива от преди 50 години

Канадската централна банка взе решение да понижи лихвения процент до най-ниската му стойност за последните 50 години. Редукцията е с 0,75 процентни пункта до 1,5 на сто, а толкова ниска стойност основната лихва в страната не е имала от 1958 година досега. Преобладаващите прогнози бяха за намаление с половин пункт до 2,0 на сто.

Икономиката на Канада „навлиза в рецесия“, се казва в официалното съобщение на институцията. Това е първият случай от началото на кризата, когато централната банка използва именно този термин за характеризиране на ситуацията в страната.

„Банката ще продължи да наблюдава внимателно икономическото и финансовото развитие при определянето на обхвата на допълнителните монетарни стимули, които ще трябва да бъдат приложени“ за борба с кризата, допълват от централната банка.

От 19 ноември, когато гуверньорът на банката Марк Карни заяви, че рецесията е възможна, досега бяха публикувани редица разочароващи доклади. Те показаха, че през ноември заетостта е намаляла с над 70 хил. души, а на годишна база началното строителство се е смъкнало с 19 на сто.

Новината се отрази на курса на канадския долар, като увеличи спада му на 1,6 на сто в рамките на днешния ден. Малко преди 17:00 часа курсът спрямо американския долар беше 1,2078 USD/CAD, след като вчера двете валути се разменяха по 1,2504 USD/CAD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още