IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише намекна, че скоро не се предвижда нова редукция на лихвата

Необходимо било време за пренасянето на ефектите от последните редукции към реалната икономика

14:02 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Трише намекна, че скоро не се предвижда нова редукция на лихвата

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно няма да прибегне до ново понижение на лихвения процент през тази или в началото на следващата година. За това намекна президентът на институцията Жан-Клод Трише.

Направените досега редукции на основната лихва предстои да „пренесат ефектите си върху реалната икономика“, е заявил специалистът в интервю за ВВС. Това може да се тълкува като сигнал, че до края на 2008 година, както и на първото редовно заседание на ЕЦБ за 2009, което е насрочено за януари, едва ли ще станем свидетели на нови понижения.

При последната си среща, която се проведе преди по-малко от седмица, ръководителите на ЕЦБ взеха решение за понижение на основния лихвен процент в еврозоната от 3,25 на 2,5 на сто.

В днешното си изявление Трише за пореден път отправи предупреждение към европейските правителства да се придържат стриктно към способностите си за наливане на пари в икономиките и програмите си за стимулиране на потреблението и инвестициите.

Голяма заплаха според специалиста има по отношение на доверието в способността на правителствата да се справят с кризата, при положение че се предлагат прекалено скъпи и амбициозни планове.

„Ако се намирате на предела на това, което можете да направите, тогава можете да загубите повече от загубата на доверие, отколкото бихте спечелили с прилагането на програма за допълнителни разходи“, смята Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още