IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен спад на продажбите на дребно в еврозоната

Понижението през октомври е 2,1%, което значително увеличава възможността от агресивна редукция на лихвата идната седмица

13:48 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силен спад на продажбите на дребно в еврозоната

Индексът на продажбите на дребно за еврозоната е отбелязал силен спад през октоври. Неговата стойност се е понижила с 2,1 на сто на годишна база, което значително надхвърля предварителните очаквания на анализаторите, предава ВВС. Спрямо септември показателят отстъпва с 0,8 на сто.

Новината дава поредните основания да се очаква значителна редукция на ливения процент в еврозоната на предстоящото идната седмица заседание на институцията. Преди месец ЕЦБ смъкна лихвения процент с половин пункт, но сега се очаква по-радикално понижение.

Повод за такива очаквания дават и данните за инфлацията в еврозоната, която през ноември възлиза на 2,1 на сто на годишна база. Това представлява спад от 1,1 процентни пункта спрямо предходния месец, когато беше отчетено поскъпване на живота от 3,2 на сто.

Очаквания за агресивна редукция имат и някои от водещите анализатори, като според прогноза на UniCredit действията на ЕЦБ ще доведат до нова сила на долара и поскъпване срещу еврото и британската лира.

До момента еврото отстъпва спрямо долара, като от 1,2690 EUR/USD тази сутрин курсът му пада до 1,2640 EUR/USD в 13:30 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още