IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия с най-слаб икономически растеж от осем години

На годишна основа нарастването на БВП е отбелязало 6-годишен минимум от 1,9%, което засилва опасенията от изпадане на австралийската икономика в рецесия

12:19 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия с най-слаб икономически растеж от осем години

Икономическият растеж на Австралия се е забавил до 0,1% през третото финансово тримесечие до края на септември, достигайки най-бавното си темпо от осем години, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от AP.

На годишна основа нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) е отбелязало 6-годишен минимум от 1,9 процента, което засилва опасенията от изпадане на австралийската икономика в рецесия.

Официалната прогноза на правителството за икономическия растеж за 2008 година е 2 на сто.

Отчетените данни са лоши новини за икономиката на Австралия, която безпрецедентни 17 години се радваше на икономически растеж до голяма степен благодарение на силното търсене на австралийските минни и стоманодобивни ресурси от Китай и други бързо развиващите се страни.

Вчера централната банка на страната понижи основната лихва с 1 процентен пункт до 4,25 процента в опит да се справи със забавянето, предизвикано от глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още