IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна агресивна редукция на лихвата в Австралия

Лихвеният процент бе понижен с цял пункт и сега нивото му от 4,25 на сто е най-ниско за последните 6 години

09:20 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Поредна агресивна редукция на лихвата в Австралия

Централната банка на Австралия взе поредното си решение за агресивно понижение на лихвения процент, смъквайки го с цял процентен пункт до 4,25 на сто. Към момента нивото на показателя е най-ниско за последните шест години, а серията от понижения е най-силна от последната рецесия през 1991 година насам.

Гуверньорът на банката Глен Стивънс обяви четвъртата редукция на лихвения процент за последните няколко месеца рано тази сутрин в Мелбърн. Анализаторите останаха изненадани от този ход, като повечето прогнозираха понижение от 0,75 базисни пункта.

Според Стивънс монетарната политика се превръща в „експанзионистична“, за да може да бъде възстановено доверието на бизнеса и потребителите. То понесе силен удар заради срива на основния борсов индекс в страната с 44 на сто от началото на годината, както и от най-големия спад в цените на жилищата за последните 20 години.

Изчисленията на централната банка показват, че понижението с три процентни пункта на основната лихва от септември досега спестяват на всяко домакинство с кредит от 250 хил. австралийски долара по 500 долара всеки месец, съобщава Bloomberg.

До момента решението на централната банка не оказва значителен натиск върху австралийската валута. След като преди решението австралиецът се търгуваше по курс 0,6374 AUD/USD, то тази сутрин американският долар отстъпва до 0,6346 AUD/USD.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още