IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени в еврозоната с най-слаб темп на ръст от 18 години

Безработицата се увеличава, което вероятно ще накара ЕЦБ да продължи с понижението на лихвите

13:36 | 28.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в еврозоната с най-слаб темп на ръст от 18 години

Темпът на инфлация в еврозоната през ноември бележи най-силното си забавяне за последните 18 години. Предварителните данни на Евростат показват, че животът е поскъпнал с 2,1 на сто на годишна база, което е далеч под отчетените през октомври 3,2 на сто. Подобно драстично забавяне на поскъпването на живота се наблюдава за пръв път от поне 1991 година.

Предварителните очаквания за инфлацията през ноември бяха за по-ограничено забавяне. Прогнозите на анализаторите бяха за стойности от около 2,4 на сто. Окончателното ниво на инфлацията ще стане ясно в средата на следващия месец.

Днешните данни правят инфлацията през ноември най-ниска за последната година. Те дават сигнал за ново понижение на лихвения процент като опит за борба с тежката финансова криза, която доведе еврозоната до рецесия.

Проблемите за еврозоната през последните месеци непрекъснато се увеличават, а днес стана ясно и че се наблюдава нов ръст на безработицата. През октомври нивото на показателя е 7,7 на сто, след като месец по-рано е било 7,6 на сто. Това допълва негативната картина от вчера, когато стана ясно, че икономическите очаквания са паднали на 15-годишно дъно.

През последните седмици Европейската централна банка направи две редукции на лихвения процент с общо 100 базисни пункта. Тези понижения дойдоха като резултат от вълната от подобни действия, които предприеха почти всички водещи икономики по света.

Според прогнозите ЕЦБ ще понижи основната лихва с поне 0,75 процентни пункта от сегашните 3,25 на сто до 2,5 на сто. Така лихвеният процент в еврозоната ще падне до най-ниското си ниво от май 2006 година досега.

Подобни са прогнозите на Fortis и Bank of America, повод за такива твърдения дават и нивата на търговия с форуърдни контракти, базирани на лихвения процент Еonia.

След новините се наблюдава известно отстъпление на еврото. В 13:20 часа курсът му спрямо долара е 1,2843 EUR/USD, след като сутринта кросът беше при 1,2950 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още