IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската икономика се свива, потреблението пада

Потребителските разходи бележат най-големия си спад от 1995 година насам, страната е изправена пред тежка криза

12:55 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика се свива, потреблението пада

Икономиката на Великобритания изпада във все по-тежко състояние. Публикуваните днес от статистическата служба на страната данни показват, че през третото тримесечие на годината потребителските разходи бележат най-големия си спад за последните 13 години. Индексът, който ги следи, се е понижил с 0,2 на сто на тримесечна база, а на годишна се увеличава с 1,1 на сто.

Същевременно икономиката на страната отбелязва първия си тримесечен спад от 16 години насам. Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,5 на сто спрямо предходното тримесечие, показва втората оценка на статистическата служба. Това съвпада точно с предишните данни, както и с очакванията на анализаторите.

В борбата с кредитната криза, която вече се превеъща в икономическа, централната банка понижи лихвения процент с 1,5 процентни пункта до 3 на сто само за един месец. Настоящото ниво на лихвата на Острова е най-ниското от 1955 година насам.

Освен монетарните похвати, властите във Великобритания предприемат и допълнителни действия срещу проблемите. В началото на седмицата финансовият министър на страната Алистър Дарлинг призова за данъчни облекчения и държавни разходи на стойност 20 млрд. лири.

По време на третото тримесечие индустриалното производство на Великобритания се е свило с 1,1 на сто, докато промишленото е намаляло с 1,3 на сто. Тези оценки са по-негативни от предходните, като първоначално публикуваните данни показваха спад с по 1 на сто. Секторът на строителството пък е отбелязал спад от 0,7 на сто., при предварителни данни за свиване с 0,8 на сто.

Според прогнози на ОИСР водещите икономики в света, включително британската, се нуждаят от допълнителни понижения на лихвените проценти и данъчната тежест.

Днес британската валута остава стабилна и не регистрира изменения спрямо долара и еврото. Кросът с единната валута е при 0,8450 EUR/GBP, а със зелените пари – при 1,5360 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още