IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка “разхлаби” подкрепата си за рублата

Днес рублата падна с 0,8% спрямо щатския долар и с 1,3% спрямо еврото

21:06 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руската централна банка “разхлаби” подкрепата си за рублата

Руската централна банка “разхлаби” защитата на рублата, позволявайки й да се обезцени с близо 1% спрямо основните валути днес, след като в последните четири месеца похарчи близо една четвърт от валутния резерв на страната в опит да подкрепи курса на местната валута.

Днес рублата падна с 0,8% спрямо щатския долар и с 1,3% спрямо еврото, като според представители на търговски банки в страната, цитирани от Bloomberg, централната банка е разширила допустимия “коридор” на курса с близо 1%.

Руските валутни резерви, които са трети по големина в света след тези на Япония и Китай, са се "стопили" със 144,6 млрд. Долара през последните месеци, в резултат на опитите на централната банка да предодврати засилването на най-голямата финансова криза в страната от 1998 г. Насам.

От началото на месец август курсът на рублата спрямо долара се е понижил с 15 на сто, като днес следобяд в Москва един долар се разменяше срещу 27,5786 рубли.

Според анкета на Bloomberg сред икономисти, спадът в цените на петрола ще “изяде” излишъкът по текущата сметка на страната, който е в размер на 91,2 млрд. долара, което ще доведе до спад на местната валута с 13 на сто до края на 2009 г.

Суровият уралски петрол, който заема основен дял от руския експорт се понижи до ниво от 44,63 долара за барел, като в същото време в бюджета за следващата година финансовият министър Алексей Кудрин е заложил средна цена от 70 долара за барел.

Според експерти, цитирани от Bloomberg, руските власти в момента не могат да дадат сигурна прогноза за цените на петрола през следащата година и затова ниският курс на рублата в момента ги устройва.

Централната банка на Русия поддържа курса на местната валута в определен коридор спрямо кошница от валути (с осовна тежест на долара и еврото), с цел да ограничи влиянието на резките промени във валутните курсове върху експорта.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още