IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада с нулев икономически ръст, заплашена от спад

През следващата финансова година дефицитът на федералния бюджет на Канада може да достигне около 2,3 млрд. американски долара

15:44 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Канада с нулев икономически ръст, заплашена от спад

Канада е заплашена от икономически спад, който може да започне още до края на годината, е казал в Отава премиерът на страната Стивън Харпър, цитиран от Итар-Тасс. По думите му последните данни за частния сектор сочат за сериозна вероятност за икономически спад до края на тази или началото на следващата година, като се има предвид, че по последни данни икономическият ръст на страната вече практически е равен на нула.

Канадският премиер не е изключил възможността за предприемане на „безпрецедентни финансови мерки” за стимулиране на икономиката на страната, които по думите му, би трябвало да бъдат ефективни и да не доведат до възникване на многогодишен бюджетен дефицит.

В същото време Харпър не е изключил възможността за краткосрочен бюджетен дефицит, коментирайки: „Ние се постарахме да обясним на обществеността, че дефицитът като цяло е негативно явление, обаче в момента това е твърде опростен поглед на ситуацията – тъй като понякога дефицитите са необходими”.

По прогнозни данни през следващата финансова година дефицитът на федералния бюджет на Канада може да достигне около 2,3 млрд. щатски долара, а при по-продължителен период на икономически спад в страната е възможно да нарасне до около 11 млрд. долара.

За последните близо 2 месеца канадският долар се е обезценил с над 23 на сто спрямо американския си съименник. Валутата на страната се срути с повече от 30 на сто през октомври, но впоследствие успя да заличи близо 15 на сто от обезценяването си в резултат на редукциите на лихвения процент от страна на централната банка.

След 5 ноември започна нова обезценка на канадския долар, като курсът му падна от 1,15 USD/CAD до близо 1,30 USD/CAD долара. Днес кросът между двете валути е при ниво 1,2646 USD/CAD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още