IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в Япония без промяна, планират вливане на пари на паричния пазар

Нивото на лихвения прцент е прекалено ниско и намесата на пазара вероятно ще е свързана с валутни интервенции

08:49 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Япония без промяна, планират вливане на пари на паричния пазар

Централната банка на Япония взе решение да запази лихвения процент в страната при нивото от 0,3 на сто, съобщава АР. Това е най-ниската стойност на показателя от всички страни, попадащи в групата на най-развитите държави в света Г-7. Преди месец институцията направи първата редукция на основната лихва в страната за последните седем години, смъквайки я от 0,5 на сто

Прекалено ниската стойност на лихвения процент кара централната банка да бъде доста предпазлива и да търси други начини за влияние върху икономиката на страната. Според анализатори кредитната криза ще принуди институцията да налее още средства във финансовата система, за да може да бъде преодоляна рецесията, в която Япония изпадна през последните шест месеца.

Гуверньорът на централната банка Масааки Ширакава е дал инструкции на своите служители да търсят нови начини за предоставяне на средства за кредитиране на финансовата система като приемане на корпоративни облигации за обезпечение на заеми, се казва в официалното съобщение на банката.

Ширакава е заявил още, че централната банка търси варианти за евентуални промени в третирането на корпоративния дълг като обезпечение срещу кредити, както и възможности за увеличаване на гъвкавостта по предоставяне на кредити, обезпечени по този начин.

Ръководителят на монетарната институция показва признаци на несъгласие с водената между 2001 и 2006 година политика на запазване на лихвения процент в близост до 0, тъй като според него това би могло да скове паричния пазар. Причина за това би било обстоятелството, че междубанковото кредитиране няма да носи печалба и самите банки няма да са склонни да го осъществяват.

Днес японската йена отстъпва част от спечеленото вчера. След като в късните часове на вчерашния ден йената поскъпна до нива около 93,60 USD/JPY, тази сутрин кросът с долара е при 94,85 USD/JPY.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още