IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турската лира на двугодишно дъно, бизнесът иска помощ от МВФ

Неочаквано понижение на лихвения процент от вчера вечерта натисна турската валута надолу

15:11 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Турската лира на двугодишно дъно, бизнесът иска помощ от МВФ

Турската лира падна до най-ниската си стойност за последните две години спрямо американския долар. Водеща роля за това изигра неочакваното понижение на лихвения процент в страната, което беше оповестено вчера вечерта. Решението на централната банка е лихвеният процент по депозитите да бъде понижен от 16,75 на 16,25 на сто, а този по кредитите – от 19,75 на 18,75 на сто.

В резултат днес на обяд един долар се разменяше за 1,71 лири, което е с 2 на сто под нивото на приключване на търговия вчера – 1,6785 USD/YTL. От началото на годината валутата на южните ни съседи е поевтиняла с 35 на сто, като основната причина за това се крие в масираните разпродажби на активи и излизането от развиващите се пазари заради глобалната кредитна криза.

Към момента повечето развиващи се държави страдат от проблеми, сходни с тези на Турция. Южнокорейската икономика понася тежки удари от обезценяването на вона с 37 на сто от началото на годината, а руската рубла не може да бъде стабилизирана дори с помощта на масирани покупки от страна на централната банка на Русия.

Днес в турската преса водещо място заемат коментарите на премиера Ердоган, който е заявил, че страната води преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на заем на страната в рамките на 20 до 40 млрд. долара. Това се прави под натиска на турския бизнес, който настоява за чуждата помощ.

През уикенда директора на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че до момента споразумение с Турция не е постигнато, но се водят разговори, предава Today's Zaman. Срокът на последното споразумение на Турция с МВФ изтече през май. Дотогава страната имаше кредитна линия от 10 млрд. долара, отпусната от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още