IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед очаква рецесията да продължи до средата на 2009 година

Консенсусните прогнози сочат, че в началото на следващата година основния лихвен процент в САЩ ще падне до 0,5 на сто

21:55 | 19.11.08 г.
Фед очаква рецесията да продължи до средата на 2009 година

Федералният резерв очаква рецесията да продължи до средата на 2009 година, като рисоковете за икономиката остават все още сериозни. Това стана ясно от стенограмата на срещата на Фед през миналия месец, когато бе взето решение лихвите да бъдат намалени до 1 на сто.

Въпреки, че срещата бе в края на октомври, стенограмата от разговорите на централните банкери излиза по-традиция по-късно.

От разговорите става ясно, че бъдещи намаления на лихвените проценти не са изключени.

Прогнозите на централните банкери за инфлацията и ръста на БВП са били коригирани надолу на срещата. Някои от централните банкери са изявили опасенията си от прекалено ниска инфлация или дори дефлация.

Прогнозите на Фед за 2008 година са БВП да регистрира ръст между 0 и 0,3 на сто, докато през 2009 регулаторите очакват ръста на БВП да се задържи в рейндж от -0,2 на сто и 1,1 на сто.

Вчера, в изявленито си до комисията по финансови услуги към долната камара на щатския Конгрес, гуверньорът на Фед, Бен Бернанке, заяви: „ има сигнали, че въпреки проблемите, кредитните пазари регистрират подобрения”.

Американската икономика ще се свие с 3 на сто на годишна база през последното тримесечие на 2008 година, сочи запитване на Bloomberg в което са включени 54 икономисти. Според експертите, положителни ръстове на БВП ще има едва в последното тримесечие на 2009 година.

Според консенсусните прогнози, Федералния резерв ще намали основния лихвен процент до 0,5 на сто в началото на следващата година.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още