IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените цени в САЩ за октомври с рекорден спад

Цените на ниво производител са паднали с 2,8 на сто, което не се е случвало през последните 60 години

15:55 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствените цени в САЩ за октомври с рекорден спад

Индексът на производствените цени в САЩ бележи драстичен спад през октомври с 2,8 на сто, което не се е случвало от началото на воденето на тази статистика през 1947 година досега, съобщават от Министерство на труда в страната. През септември производствената инфлация се забави до 0,4 на сто.

Основната причина за спада в цените на производител е сривът на котировките на стоковите пазари. Отстъплението на петрола с над 50 на сто спрямо рекордите, отчетени през юли, е с ключова роля за дефлацията. Горивата са поевтинели с 13 на сто през октомври, като така са отбелязали най-големия спад в цената си от 1986 г. насам.

Това се вижда и от основния индекс на производствените цени, в който не попадат храните и горивата. Той бележи ръст от 0,4 на сто за втори пореден месец.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за спад на производствените цени с 1,9 на сто. Основният индекс на производствените цени пък се очакваше да се увеличи с 0,1 на сто.

На годишна база производствените цени в най-голямата икономика са нараснали с 5,2 на сто. Това означава, че спрямо септември забавянето е доста голямо, тъй като тогава беше измерено повишение на цените от 8,7 на сто.

Рецесията, която беше обявена в Европа, САЩ и Япония, съчетана със забавянето на растежа в Китай и Индия, може да продължи да влияе по посока поевтиняване на суровините, тъй като компаниите свиват инвестициите си, съобщава Bloomberg.

След днешните данни дефлацията, или продължителното понижение на цените, може да измести инфлацията като основна заплаха пред американския Федерален резерв и монетарната политика на страната.

Новината доведе до отстъпление на американския долар спрямо еврото. След като в 15:30 часа двете валути се разменяха по курс 1,2629 EUR/USD, 10 минути по-късно кросът беше при 1,2682 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 18.11.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още