IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство на САЩ бележи ръст през октомври

Възстановяването на предприятията след ураганите Густав и Айк е основният фактор за позитивните резултати

17:10 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство на САЩ бележи ръст през октомври

Индустриалното производство на САЩ е регистрирало изненадващо висок ръст през октомври, като основните причини за това се крият във възстановяването на производството след отминаването на ураганите Густав и Айк.

Индексът на индустриалното производство се повишава с 1,3 на сто след мощния си спад от 3,7 на сто през септември, когато статистиката отчете най-голямото понижение от 1946 година насам. По оценки на Федералния резерв, при премахване на ефектите от двата урагана и стачката в Boeing, през септември и октомври индустриалното производство е щяло да падне с 0,7 на сто, предава Bloomberg.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за повишение на индекса с 0,2 на сто след отчетеното по първоначални данни понижение от 2,8 на сто през септември. В същото време степента на използване на производствения капацитет се е увеличил от 75,5 на 76,4 на сто.

Задълбочаващата се кредитна криза, съчетана с отслабването на търсенето на американските стоки в чужбина, принуждава компаниите да съкращават инвестициите си в тежки машини и производствени стоки. Днешните данни показват, че производството на автомобили, компютри, обзавеждане и метали са отбелязали спад.

Днес доларът бележи известно отстъпление спрямо еврото. След като сутринта двете валути се търгуваха при курс 1,2560 EUR/USD, към 17:00 ч. българско време единната валута повиши стойността си до 1,2671 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още