IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесия и за Япония – първа за последните 7 години

След водещите икономики от Европа, отрицателният ръст се пренесе и в Азия

08:48 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесия и за Япония – първа за последните 7 години

Втората по големина икономика в света – Япония е в рецесия. Това става ясно от официалните статистически данни за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие на годината.

Японската икономика се е свила с 0,4 на сто на годишна база за периода юли-септември и след спада от 3,7 на сто за второто тримесечие, страната се намира в първата си рецесия от 2001 година насам. Предварителните очаквания на икономистите бяха за доста по-ограничено понижение на икономическия ръст с 0,1 на сто.

Според специалисти, проблемите пред Япония могат и да се задълбочат, тъй като глобалната финансова криза се отразява негативно на експорта. Особено ясно това се вижда при компании като Toyota и Canon, които обявиха силно занижение на прогнозните си печалби и орязване на бюджетите за инвестиране.

Към момента лихвеният процент в Япония е най-нисък сред 20-те най-силни икономики, а държавният дълг на страната възлиза на 180% от брутния вътрешен продукт. Тези две обстоятелства са огромни пречки пред възможностите на правителството да предприеме мерки за стимулиране на растежа.

След днешната новина йената падна до 97,49 USD/JPY, като преди данните кросът беше при 96,09 USD/JPY. Към 8:40 часа българско време йената се стабилизира и се търгува по курс 96,88 йени за долар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още