IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа в рецесия

Брутният вътрешен продукт на еврозоната е отрицателен за второ поредно тримесечие

12:05 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европа в рецесия

Европа е в рецесия, стана окончателно ясно днес. Данните на Евростат показват, че брутният вътрешен продукт на страните от еврозоната бележи спад за второ поредно тримесечие. Според предварителните резултати понижението за третото тримесечие възлиза на 0,2 на сто, след като за предходния период статистиката отчете спад в същия размер.

На годишна база икономиката на еврозоната е нараснала с 0,7 на сто. Това е значително забавяне спрямо измерените три месеца по-рано 1,4 на сто.

Данните на Евростат показват, че Европейският съюз като цяло също се е насочил към рецесия. Предварителните оценки показват спад на БВП на ЕС-27 от 0,2 на сто за третото тримесечие, след като икономическият ръст е бил в застой през второто тримесечие. За последната година икономическият растеж в ЕС възлиза на 0,8 на сто.

Рецесията е първа за Европа за последните 15 години и е предизвикана от кредитната криза, която започна от ипотечния сектор на САЩ и прерасна в глобален срив на борсите.

Резултатите не са изненадващи, след като вчера стана ясно, че Германия се намира в най-сериозната си рецесия за последните 12 години. Днес разочароващи новини дойдоха и от други водещи икономики на еврозоната – Италия и Испания.

Брутният вътрешен продукт на Италия се е свил с 0,5 на сто за изминалото тримесечие, а на годишна база се наблюдава спад на икономиката от 0,9 на сто. Испанската икономика пък е отчела отрицателен ръст от 0,2 на сто. Все пак иберийската държава не се намира в техническа рецесия, тъй като през второто тримесечие е отчела ръст. За последната година икономическият ръст на Испания е 3,7 на сто.

Сравнително позитивна новина дойде от Франция, където стана ясно, че засега икономиката избягва рецесията. След спада от миналото тримесечие, сега статистиката отчита минимален ръст от 0,14 на сто, което изненада анализаторите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още