IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската икономика избегна рецесия, бележи изненадващ ръст

От техническа гледна точка страната не е в рецесия, но проблемите остават

10:02 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Френската икономика избегна рецесия, бележи изненадващ ръст

Френската икономика е отбелязала изненадващ ръст от 0,14 на сто през третото тримесечие, с което страната избягва попадането в техническа рецесия. На теория в подобно положение се намират държави, чиито икономически ръст е отрицателен в две последователни тримесечия.

През предходното тримесечие френската икономика се е свила с 0,3 на сто, а анализаторите очакваха нов спад от 0,1 на сто.

По думите на френския финансов министър Кристин Лагард „публикуваните данни са изненадващи“, като „всички са очаквали отрицателен ръст“, предава Bloomberg.

Въпреки окуражаващите данни на официалната статистика анализаторите смятат, че рецесията във Франция просто е отложена. Повод за това дават понижените оценки на правителството за растежа догодина и очакванията на Европейската комисия за стагнация в цялата еврозона през 2009.

Вчера стана ясно, че Германия вече се намира в рецесия, като тя е най-голямата за последните 12 години. Днес с особен интерес се очакват оценките на Евростат за икономическия ръст на еврозоната като цяло. Предварителните прогнози са свиване на БВП с 0,1 на сто след понижението от 0,2 на сто за миналото тримесечие.

В очакване на ключовите събития валутните пазари остават сравнително спокойни. В 9:55 часа българско време едно евро се разменя за 1,2742 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още