IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ: Крахът на паунда прави фискалните стимули на Острова необходими

Председателят на Английската централна банка предупреждава обаче, че тези мерки трябва да бъдат само временни

11:15 | 13.11.08 г.
АЦБ: Крахът на паунда прави фискалните стимули на Острова необходими

В сряда паундът се срина до нови дъна спрямо еврото, след като Английската централна банка (АЦБ) представи най-мрачните си оценки за икономиката от 15 години насам, пише Financial Times.

Това накара председателят на АЦБ Мервин Кинг да даде зелена светлина на правителството да използва данъчни съкращения или засилване на публичните разходи, за да се ограничи рецесията. Освен това според официални прогнози основният лихвен процент в страната ще продължава да се понижава.

Тези мрачни новини за икономиката допълват обезпокояващите статистики, че безработицата се е увеличила с 140 хил. души през третото тримесечие до повече от 1,8 млн., което е най-високото ниво от 1997 г. Държавният дълг на Великобритания, повече от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), е един от най-високите в Европа, но се очаква да нарасне до 6% от БВП до 2010 г.

На базата на песимистичните изгледи паундът се понижи с 2,9% до шестгодишно дъно от 1.4939 долара и загуби 2,5% спрямо еврото, достайки ново дъно от 0,8356 паунда за евро. Спрямо йената паундът отстъпи с 5,6%, в резулат на което е било постигнато съотношение 141,81 йени за паунд.

От банката прогнозират, че спадът на годишна база в националния доход ще падне до 1,9% през второто тримесечие на 2009 г., а като цяло за 2009 г. икономиката ще се свие с 1,3%.Това са едни от най-негативните изгледи за страна от редиците на най-развитите икономики в света. От банката очакват инфлацията бързо да се забави спрямо текущото си ниво от 5,2% и да падне под заложените като таргет 2%.

С предупреждението, че очаква много ниска инфлация с 20% риск от дефлация, банката се опитва да подготви пазарите за последващи понижения в лихвите.  „Ние безпорно сме в готовност  да намалим основния лихвен процент, ако е необходимо“, казва Кинг.

В разрез с предишното си неодобрение към използването на данъчни съкращения и публични разходи за стимулиране на икономиката Кинг казва, че при настоящите „извънредни обстоятелства ще е напълно разумно да се изполват фискални стимули“. Той обаче настоя приемането на каквито и да е данъчни отстъпки да бъде само временно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още