IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в Германия е факт

Най-голямата икономика в еврозоната навлиза в най-тежката си рецесия за последните поне 12 години заради глобалната кредитна криза

09:59 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в Германия е факт

Рецесията вече е в Европа - най-голямата икономика в еврозноната – немската, покрива техническите изисквания на понятието за две поредни тримесечия на отрицателен ръст и навлиза в най-тежкия си период за последното десетилетие.

Днес статистическата служба на Германия публикува данни, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,5 на сто през третото тримесечие на годината. За предходния период статистиката ревизира изчисленията си и обяви отрицателен ръст от 0,4 на сто. Така през последните две тримесечие е регистриран най-големият спад на икономиката на страната от 1996 година насам.

На годишна база немската икономика нараства с 0,8 на сто, след като за предходното тримесечие ръстът беше 1,7 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за доста по-слаб спад на икономиката от 0,2 на сто и забавяне на растежа на годишна база до 1,0 на сто.

Слабите данни за най-силната икономика в еврозоната вероятно ще се отразят и на икономиката на Европа като цяло. Причината за това е, че около 40 на сто от немския износ е насочен към държави от еврозоната. От Европейската комисия вече съобщиха, че очакват рецесия в еврозоната, като дали това е факт ще стане ясно утре, когато се очаква Евростат да публикува данните си за БВП през третото тримесечие.

След новината еврото се смъкна с над един цент спрямо американския долар. От ниво 1,2476 EUR/USD непосредствено преди публикуването на данните в 9:00 часа, единната валута отстъпва до 1,2388 EUR/USD в 9:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още