IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата на Острова с най-голям ръст за последните 16 години

Компаниите съкращават персонал, тъй като се очаква икономиката да навлезе в първата си рецесия от 1991 г. насам

13:57 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата на Острова с най-голям ръст за последните 16 години

Нивото на безработица във Великобритания през октомври се е увеличило с най-висок темп за последните 16 години, показват официалните статистически данни. Броят на получаващите помощи при безработица на Острова се е увеличил с 36 500 души и вече достига 980 900 души.

Днешните данни показват, че безработицата в страната се увеличава за девети пореден месец тази година. По стандартите на Международната организация по труда за тримесечието до края на септември безработните във Великобритания са се увеличили със 140 хил. души и достигат 1,83 млн. души, което е най-големият брой от 1997 година досега.

Измерена чрез този стандарт, безработицата на Острова е 5,8 на сто, след като през предходния период е била 5,4 на сто. За сравнение, в еврозоната безработицата е 7,5 на сто, в САЩ – 6,5 на сто, а в Япония – 4,2 на сто.

По прогнози на един от водещите специалисти в централната банка на Англия Дейвид Бенчфлауър до края на годината безработицата в страната ще достигне 2 млн. души. Очакванията на Capital Economics пък са още по-песимистични – те предричат 10,5 на сто безработица през 2010 година, което се равнява на 3,3 млн. души без работа.

Днес стана ясно, че ръководителите на централната банка са готови да предприемат допълнителни мерки за борба с кризата. Отстъплението в цените на суровините кара анализаторите да смятат, че ако лихвеният процент остане на сегашното си ниво от 3 на сто, то инфлацията ще се забави до под 1 на сто. Това развързва ръцете на АЦБ за нови редукции на лихвата с цел стимулиране на растежа.

Всичко това се отрази негативно на курса на лирата. От 1,5460 GBP/USD малко преди 10 часа българско време британската валута отстъпва срещу долара до 1,5270 EUR/USD в 13:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още