IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел намали лихвата до рекордно ниско ниво

От централната банка поясняват решението си с опасенията си, че забавянето на световната икономика е значително по-силно от прогнозираното

20:45 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Израел намали лихвата до рекордно ниско ниво

Израелската централна банка намали неочаквано основния лихвен процент в страната с половин процентен пункт до рекордно ниското ниво от 3 на сто, съобщи Bloomberg.

От банката поясняват решението си с опасенията си, че забавянето на световната икономика е значително по-силно от прогнозираното. „Понижението има за цел да укрепи способността на израелската икономика да се справи успешно с ефекта от очакваното забавяне на световната икономика”, се казва в съобщението на регулатора.

Понижението на лихвата ще влезе в сила от 14 ноември. През изминалите пет седмици банката намали лихвата по заемите общо с 1,25 процентни пункта.

Преди това банката водеше политика на увеличение на лихвите, за да се справи с инфлацията.

Очаква се БВП на страната да нарасне с 3,8 на сто тази година и с 1,7 на сто през 2009 г., което ще е най-слаб темп на растеж от 2003 г., прогнозират от Excellence Nessuah Investment House Ltd.

Анализатори очакват по-нататъшно намаляване на лихвения процент в страната през следващите месеци.

Централните банки в цял свят отговориха на кризата с координирани намаления на лихвите миналия месец. В началото на ноември лихвите намалиха централните банки на еврозоната, Великобритания и Швейцария.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още