IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязко поевтиняване на рублата повлече надолу руската борса

Съобщение на централната банка, че валутата може да бъде оставена да се обезцени, изплаши инвеститорите и RTS падна с 9,7 на сто

16:06 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рязко поевтиняване на рублата повлече надолу руската борса

Проблемите на руската борса не спират, като днес индексите отбелязаха силен спад. След като през последния месец властите на няколко пъти затваряха пазарите заради разпродажби и в страната се наблюдаваше силен отлив на капитали, днес капиталовият пазар понесе нов тежък удар.

Причина за проблемите, които доведоха до спад на основния индекс RTS с 9,7 на сто до 734,02 пункта, стана изявление на председателя на централната банка Сергей Игнатиев, че рублата може да бъде оставена да поевтинее, предава Bloomberg. От началото на годината индексът е паднал с над 65 на сто.

„Това доведе страха на пазара. Може да се стигне до там, че руските играчи да изоставят рублата, предизвиквайки панически разпродажби“, смята Ларс Кристиансен от Deutsche Bank, цитиран от информационната агенция.

Днес валутата на Русия понижи курса си спрямо кошницата от евро и долар с 1 на сто. Само по отношение на американския долар рублата поевтиня с 1,3 на сто, а срещу еврото – с 1 на сто.

Вчера от рейтинговата агенция Fitch отправиха предупреждение към Русия, че рейтингът й може да бъде понижен заради това, че централната банка е използвала 19 на сто от валутните си резерви, за да спре поевтиняването на рублата, което възлиза на 16 на сто от август насам.

Една от основните причини за проблемите в Русия е сривът в цената на петрола, който е водещата експортна стока на страната. От юли насам цената му е паднала с близо 60 на сто, а само днес на борсите се наблюдава спад от над 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още