IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Китай се забавя до едва 4 на сто

Потребителските цени се повишават с най-нисък темп за последните 17 месеца, което дава поле за редукция на лихвения процент в страната

09:19 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай се забавя до едва 4 на сто

Инфлацията в Китай се забави до най-ниските си темпове за последните 17 месеца, което значително увеличава шансовете за ново понижение на лихвения процент в страната.

През октомври индексът на потребителските цени се увеличава с 4 на сто на годишна база, след като месец по-рано инфлацията беше 4,6 на сто. Цените на хранителните продукти са поскъпнали с 8,5 на сто за последните 12 месеца, което е най-слабото повишение от май 2007 година насам, предава Bloomberg.
 
Предварителните прогнози на анализаторите бяха за по-ограничено забавяне на инфлацията до 4,2 на сто.
Спрямо отчетения през февруари пик на инфлацията ръстът на потребителските цени  е наполовина по-слаб. Това дава основания да се очаква, че властите ще предприемат ново понижение на лихвения процент в страната, което ще окаже подкрепа на икономиката.
 
По посока преодоляване на трудностите от кредитната криза действа и приетият в неделя план за икономически стимули, който е на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара).
 
След новината китайската валута се търгуваше при курс 6,8284 USD/CNY, след като по-рано кросът с долара беше при 6,8280 USD/CNY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още