IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междубанковите лихви в Европа с 21-ви пореден спад

Тримесечният LIBOR се върна на най-ниската си стойност от 5 ноември насам

15:11 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Междубанковите лихви в Европа с 21-ви пореден спад

Кредитните пазари в Европа показват нов сигнал за стабилизиране. Това се вижда от нивата на междубанковите лихви в Лондон, които бележат спад за 21-ви пореден ден.

Днес тримесечният LIBOR се понижава с нови 6 базисни пункта и стойността му вече е 2,24 на сто, съобщават от Британската асоциация на банкерите. Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Лондон пък се повишава с 2 базисни пункта до 0,35 на сто, което е далеч под основната лихва в САЩ от 1 на сто.

Спад на междубанковите лихви се наблюдава и в Азия. Днес еквивалентният на LIBOR лихвен процент в Хонконг – Hibor, се понижи с 10 базисни пункта до 2,14 на сто. За това повлия и нова интервенция на монетарните власти в страната, които наляха средства в системата.

Като цяло ситуацията на междубанковите пазари в глобален мащаб се успокоява през последните седмици. Това се дължи на решителните стъпки на водещите централни банки, които драстично понижават основните лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още