IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията се забавя в Украйна и Естония

В Естония спадът на цените се дължи на намаленото потребителско търсене

10:13 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията се забавя в Украйна и Естония

Темпът на инфлация в Украйна – най-високият в Европа, се забави през октомври за пети месец заради понижаващите се цени на храните, съобщи Bloomberg.

Инфлацията се е забавила през месеца до 23,2 на сто от 24,6 на сто през септември. Средната прогноза на анализаторите беше за ниво на инфлацията от 22,8 на сто. На месечна база цените са нараснали с 1,7 на сто.

Правителството води борба за овладяване на инфлацията, за да стабилизира икономиката и да изпълни изискванията на Международния валутен фонд. Финансовата институция отпусна на страната заем в размер на 16,5 млрд. долара за подкрепа на финансовата й система, засегната от кризата.

От администрацията на президента Виктор Юшченко смятат, че инфлацията ще надвиши 18 на сто тази година при 16,6 на сто за 2007 г. От кабинета пък очакват инфлация от 15,9 на сто тази година.

Прогнозите им значително се разминават с тези на МВФ за инфлация от 25,5 на сто тази година и 17 на сто в края на 2009 г.

Инфлацията се забавя и в друга бивша комунистическа страна в региона – Естония. За октомври ръстът на цените се е забавил до 9,8 на сто – най-ниско ниво от 10 месеца, вследствие на намаленото потребителско търсене.

През септември инфлацията беше 10,5 на сто. На месечна база през октомври цените са нараснали с 0,4 на сто.

Понижаващото се вътрешно търсене ще помогне за забавяне на инфлацията достатъчно, за да може страната да кандидатства за приемане на еврото до края на 2010 г., коментираха през последните седмици от правителството и централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още