IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижиха лихвата в Южна Корея за трети път в рамките на месец

Централната банка на страната полага огромни усилия за предотвратяване на рецесията, пазарите реагираха положително

08:48 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Понижиха лихвата в Южна Корея за трети път в рамките на месец

Централната банка на Южна Корея взе поредното си решение за понижение на лихвения процент в страната и го смъкна с 0,25 процентни пункта до 4,0 на сто. Това е най-ниската стойност на показателя от 2006 година насам и и идва в резултат на трета редукция в рамките само на един месец.

При трите си решения централната банка е понижила лихвата с общо един процентен пункт. Основна причина за това е обстоятелството, че „икономиката отслабва прекалено много“, заявява гуверньорът на институцията Лий Тае, според когото банката е готова да „предприеме и по-големи стъпки, ако е необходимо“, съобщава Bloomberg.

Настоящата серия от редукция на лихвения процент е най-агресивната от момента, в който централната банка е получила в ръцете си този инструмент преди десет години. Целта на поредицата от понижения е да се предотврати възможността за навлизане в рецесия, тъй като глобалната кредитна криза оказва силно негативно влияние върху икономиката.

От началото на годината основният индекс на борсата в страната е паднал с 41 на сто, а валутата на Южна Корея е изгубила 30 на сто от стойността си срещу долара.

След днешното решение индексът Kospi се повиши с 3,9 на сто до 1 134,49 пункта. Южнокорейският вон пък успя да напредне минимално срещу долара и повиши стойността си с 0,2 на сто до 1 328,7 вона за долар.

Със своите действия централната банка на Южна Корея се включи още по-активно във вълната от понижения на лихвените проценти по света. Вчера в еврозоната лихвата беше смъкната с половин пункт до 3,25 на сто, а на Острова беше предприета дори още по-агресивна редукция – с 1,5 пункта до 3,0 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още