IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Libor се понижава, но все още има сериозни проблеми с ликвидността

Спасителните пакети имат ограничен ефект върху междубанковите пазари, защото банките задържат парите

16:00 | 05.11.08 г.
Libor се понижава, но все още има сериозни проблеми с ликвидността

Бенчмаркът за междубанковите кредити - тримесечният Libor, се понижи днес до 2,51 на сто. На 10 октомври бенчмаркът бе на ниво 4,82 на сто. Това е най-стръмният спад на бенчмарка за толкова кратък период. Големият спад обаче не успява да „размрази“ кредитните пазари.

Тримесечният Libor продължава да бъде със 151 базисни пункта (1,51 процентни пункта) над таргет процента на Федералния резерв. Именно тази разлика между лихвата, на която Фед кредитира търговските банки, и тази на частния сектор за кредитиране между банките говори за несигурността на пазарите.

Друга мярка, по която се преценява състоянието на кредитните пазари, е разликата между лихвата за тримесечните кредити и тези за овърнайт. Тъй като рисковете са по-ниски при отпускането на кредит за по-малко време, овърнайт лихвите винаги са по-ниски от тримесечните. Когато разликата е голяма обаче, това говори за несигурност какво ще стане в бъдеще и именно затова рисковата премия е по-голяма. Към момента разликата между тримесечния Libor и лихвата за овърнайт кредити е 192 базисни пункта. За сравнение, преди Lehman Brothers да фалира на 15 септември, разликата бе едва 87 базисни пункта.

Въпреки голямата разлика междубанковите лихви се понижиха значително от 10 октомври насам, след като общите усилия на централни банкери и финансови министри по целия свят да облекчат ликвидната криза започнаха да дават резултати. По данни на Bloomberg пакетите за спасяване на банки и финансови институции и подкрепяне на кредитните пазари в целия свят са били на стойност 3 трлн. долара до момента. Повечето основни централни банки понижиха драстично основните си лихвени проценти с цел да увеличат потока на кредити в икономиката.

Тези мерки успяха да понижат Libor от рекордните му нива от над 4,82 на сто.

Банките обаче затегнаха кредитирането си.

В началото на седмицата от Федералния резерв съобщиха, че 85 на сто от американските банки са увеличили изискванията за кредитополучателите, а 95 на сто от тях са повишили лихвите си по кредитите към фирмени клиенти.

Libor (London interbank offered rate) се изчислява от Британската банкова асоциация, като 16 банки отговарят на ежедневно запитване за лихвите, на които те могат да се кредитират в 10 различни валути за периоди от 1 ден до 1 година.

Въпреки че спасителните програми и ликвидните инжекции имаха ефект, той беше ограничен от поведението на самите банки. Според данни на Bloomberg някои финансови институции, след като са усвоили заемите от централните банки, не са ги пуснали отново на междубанковия пазар, а са решили да ги задържат като депозити в централната банка. Вчера ЕЦБ съобщи, че тези депозити от други банки са достигнали рекордни размери – 296 млрд. евро. Това е почти 7 пъти над среднодневния обем на тези депозити от началото на тази година, който беше едва 427 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още