IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активите в баланса на Фед може да скочат до 3 трлн. долара тази година

Централната банка може да поеме активи за 20 на сто от БВП на САЩ заради политиката си по отношение на кризата

21:30 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Активите в баланса на Фед може да скочат до 3 трлн. долара тази година

В баланса на американския Федерален резерв могат да попаднат активи на стойност 3 трлн. долара до края на годината, смята президентът на поделението на институцията в Далас Ричард Фишер. В случай, че това стане, американската централна банка ще поеме контрола върху активи, равняващи се на 20 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

На старта на настоящата година активите в баланса на Фед са се равнявали на 890 млн. долара. Към настоящия момент обаче те вече надхвърлят 1,9 трлн. долара, като се очаква размерът им да нараства заради продължаващите програми на централната банка по рекапитализиране на банковата система.

„Няма да остана очуден ако активите достигнат 3 трлн. долара за периода, който остава до края на годината“, смята Фишър, предава marketwatch.com.

Раздуването на баланса на Фед идва заради безпрецедентните усилия на институцията за боржа с колапса на кредитния пазар. Преди кризата близо 100% от активите на централната банка са били под формата на държавни ценни книжа, но сега техният дял е паднал до под една трета, смята Фишър. Водеща роля към момента са поели ипотечните книжа и други нисколиквидни дългови инструменти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още