IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите по междубанковите кредити в Европа пак надолу

Едномесечният доларов LIBOR падна до най-ниското си ниво за последните четири години

17:03 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите по междубанковите кредити в Европа пак надолу

Междубанковият пазар в Европа продължава да показва признаци на подобрение и днес, като основна роля за това играят очакванията вълната от понижения на основните лихвени проценти в глобален мащаб да продължи и през настоящата седмица.

За успокението на кредитните пазари влияе и ясно изразената готовност на централните банки да отпускат ликвидност във финансовата система.

В Лондон лихвеният процент по едномесечните кредити в американски долари се понижи с 18 базисни пункта и достигна най-ниската си стойност от ноември 2004 година насам – 2,18 на сто. Спадът е седемнадесети поред, съобщават от Британската асоциация на банкерите.

Тримесечният LIBOR пък падна с 15 базисни пункта до 2,71 на сто, като толкова ниска стойност показателят е имал на 9 юни. Преди да започне понижението, което също е седемнадесето поред, стойността на тримесечния LIBOR беше 4,82 на сто.

Днес спад бележи и лихвеният процент на междубанковия пазар в еврозоната. В резултат на поредния аукцион на ЕЦБ, на който на банките бяха отпуснати кредити за 243,5 млрд. долара при лихвен процент, равен на основния – 3,75 на сто, тримесечният EURIBOR се смъкна с 3 базисни пункта до 4,70 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още